maandag 7 april 2014

De eeuwige student


Je kunt beter investeren in je hersenen dan in een nieuwe jurk: je hersenen draag je je hele leven bij je, die jurk draag je maar één seizoen.’ Zo. Dit briljante argument voor een investering in persoonlijke ontwikkeling komt van de wijze negentigjarige vrouw die ik onlangs sprak over
Intermijn. 

Veel mensen, waaronder ik, zijn het met haar eens. We bekijken massaal filmpjes van Ted om ons te laten inspireren. En om onze kennis over de psychologie, marketing of wat dan ook bij te spijkeren volgen we een MOOC: een massive open online course. Eind deze maand opent ‘the school of life’ een vestiging in Amsterdam. Deze school werd in 2008 opgericht door de filosoof Alain de Botton en hier volg je lessen over werk, liefde, creativiteit en vriendschap.

Het mooiste voorbeeld van het feit dat we ons leven lang willen blijven leren is Jan Warnink. Jan is tachtig en daarmee de oudste student in het Belgische Leuven. Hij studeert geneeskunde. Had hij eigenlijk al willen doen toen hij jong was, maar hij dacht toen dat hij niet zo goed tegen bloed zou kunnen en koos daarom voor biologie. Jarenlang bleef hij hier spijt van houden, tot hij op hoge leeftijd dacht: ‘waarom ook niet?’. Hij schreef zich in en geniet nu volop van het studeren.

Veel examenkandidaten worstelen op dit moment met de vraag ‘wat ga ik studeren?’. De druk om snel (voor 1 mei!) de juiste keuze te maken is groot. Deze keuze lijkt op dit moment allesbepalend voor de toekomst. Toch zouden we vaker aan Jan moeten denken: je kiest immers niet enkel een studie voor dit moment. Blijf leren! Blijf jezelf ontwikkelen, zoek uit wat jou inspireert! Dan komt het heus wel goed en kun je af en toe ook gewoon een nieuwe jurk kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten