maandag 17 maart 2014

De teerling is geworpen

Binnenkort start ik de dag bij Intermijn met een potje Yahtzee. Ik heb namelijk ontdekt dat de manier waarop jij Yahtzee speelt, veel kan zeggen over jouw persoonlijkheid. Jaja! Sterker nog: ‘Yahtzee met mij en ik zeg u wie u bent’ zei...
Claudia de Breij gisteravond tegen het publiek tijdens de voorstelling ‘Teerling’ in het Rotterdamse oude Luxor Theater. 

Want: ben jij iemand die bij een slechte worp alle stenen opnieuw durft te gooien? Of speel je op safe en noteer je de eentjes of tweetjes? Of streep je direct Yahtzee door omdat je denkt dat je daar toch nooit kans zult maken? Zo... nu kijk je nooit meer hetzelfde tegen een potje Yahtzee aan hé?

In dezelfde voorstelling wordt gepleit voor ‘meer gas geven in tijden dat het tegenzit’. Deze tijd vraagt volgens Claudia om inspirerende leiders die durven dromen. Leiders die het volk inspireren en stimuleren om groot te denken. Kennedy’s speech ‘we choose to go to the moon’ uit 1963 is hier een perfect voorbeeld van. De ambitie die Kennedy die uitsprak was in die tijd bizar: naar de maan! Maar hij inspireerde het volk hiermee enorm mee. En: het lukte jaren later ook nog! Claudia laat het grote contrast met Mark Rutte’s bekendste woorden ‘doe zelf eens normaal man!’ zien. 

Ook vraagt Claudia jou na te denken over jouw eigen maan. Die mag groot zijn, of klein. Bijzonder, of juist heel gewoon. Héb een maan is de boodschap. Een nieuwe keuken is eigenlijk een prachtige maan, legt Claudia uit. Want: achter het besluit om samen een nieuwe keuken te plaatsen in jullie huis, zit de romantisch gedachte om de komende tien jaar samen te blijven. Wat is jouw maan?

‘De teerling is geworpen’ zou overigens een uitspraak van Julius Caesar zijn, toen hij tegen de wens van de senaat in de Rubicon overstak. Het betekent zoveel als: het begin is gemaakt, er is geen weg terug. Halverwege de voorstelling werd er gisteravond een grote dobbelsteen het publiek ingerold. Het publiek gooide de dobbelsteen terug het podium op en Claudia constateerde dat ‘de teerling was geworpen’. Het was een vier. Balen! Of gooi je gewoon nog een keer om die zes te pakken?;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten