vrijdag 28 maart 2014

Tapas en spelen


Deze week was ik uitgenodigd voor de Sterk VO Academy: een bijeenkomst voor docenten en leerlingbegeleiders van een aantal scholen uit Utrecht. Het spelen van het Intermijnspel was één van de programmaonderdelen. Vragen als ‘waar leg jij de lat?’ en keuzes als ‘confronteren of de lieve vrede bewaren?’ zorgden voor boeiende gesprekken over het thema van de avond: ‘ik en mijn werk’.

Aan het Intermijnspel zit een mooie historie vast. Eind augustus...
zaten compagnon Annemieke en ik ’s avonds laat in een spaanse tapapsbar op Palma de Mallorca. We waren op werkvakantie om te schrijven aan het programma van Intermijn. Ook ’s avonds liet Intermijn ons niet los en we bedachten dat het gaaf zou zijn als we ‘iets’ zouden kunnen maken waarmee we ons kernwaarden op een laagdrempelige manier breder konden verspreiden. Iedereen zou volgens ons af en toe moeten nadenken over de vraag ‘wat wil ik nu echt?’.


Na een paar glazen verkoelende verdejo hadden we hét idee. We riepen elkaar wat losse kreten toe (daar hebben wij genoeg aan), constateerden dat we helemaal op één lijn zaten. We telden het aantal stokjes van onze pinchos, betaalden de ober de schade en sjeesden naar ons appartement. Op het balkon, met uitzicht over het historische centrum van Palma, ontwikkelden we in no time het enige echte Intermijnspel.


In de herfst, thuis in Utrecht, ontvingen we het prachtig vormgegeven spel per pakketpost. In het kader van ‘op de kleintjes letten’ hadden we optimistisch geroepen dat we het spel wel zelf zouden sorteren. We zagen een huiselijk tafereeltje voor ons: een avondje kaartjes rapen onder het genot van pepernoten en een kop thee. Al vrij snel gaven we schoorvoetend toe dat 250 spellen maal 70 kaartjes toch best wel veel was… De hele woonkamer lag vol stapels.


Inmiddels zijn de meeste (mocht je na het lezen van dit stuk zin hebben in dit klusje…) kaartjes gesorteerd en ingepakt en vindt het spel gretig aftrek. Het is gaaf om reacties te horen. Het spel blijkt gespeeld te worden door vriendengroepen, families, mentorgroepjes op scholen, studiecoachgroepen en teams van bedrijven. Als ál die mensen elkaar tijdens het spelen van dit spel een klein beetje beter leren kennen en iets dichter in de buurt komen van wat zij nu écht willen, dan levert ons dat zoveel energie op dat we beloven dat we zonder mopperen die laatste spellen zullen sorteren :).
 

Wil jij ook een spel bestellen? Dat kan hier!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten