maandag 3 maart 2014

Over wandelen en handelen


De initiatiefnemers van Intermijn, Annemieke en ondergetekende, hebben op WhatsApp twee gesprekken lopen: een zakelijk gesprek en een persoonlijk gesprek. Het is 19 februari 7.55 uur en ik ben jarig. ‘Gefeliciteerd!!!’ appt Annemieke op onze zakelijke app. We raken in gesprek over...
btw-aangifte. Zo’n twintig minuten later volgt een berichtje op de persoonlijke app: ‘nu als vriendin: van harte gefeliciteerd chica!’.

‘Met vrienden en familie moet je wandelen, niet handelen’ wordt gezegd. Met het merendeel van mijn vrienden en vriendinnen wandel (lees: eet, drink, klets, stap) ik inderdaad liever dan dat ik met ze vergader. Maar vriendin Annemieke en ik blijken sinds een klein jaar ook goede zakenpartners.
‘Is dat niet ingewikkeld?’ vragen veel mensen ons. Ons antwoord is ‘nee’! Er zitten zelfs heel veel voordelen aan samenwerken met vrienden. Je kent elkaar door en door. Hierdoor is er een groots wederzijds vertrouwen. Het ‘loslaten’ is dan een stuk makkelijker: je weet dat het bedrijf in goede handen is bij de ander. Elkaar goed kennen zorgt er ook voor dat je efficiënt werkt: je hebt immers aan een half woord genoeg.  Omdat je voor een deel op elkaar lijkt, ben je het ook vaak met elkaar eens. Je zit op een lijn. En last but not least: het is gezellig! Samen de werkdag starten met een grote kop koffie verkeerd en een gesprek over nieuwe schoenen/lekker eten/een mooie stapavond: we like! Maar, er zitten ook risico’s aan vast. Het grootste gevaar is natuurlijk dat het zaken doen de vriendschap stukmaakt. Of andersom. Daarom onze tip top vijf ‘zaken doen met vrienden’:
 

1. Wissel verwachtingen voorafgaand aan de samenwerking uit en leg deze vast.
Of het nu een VOF-contract is of een ander document: bespreek samen zo concreet mogelijk wat je van elkaar verwacht, noteer dit en onderteken dit. Het klinkt misschien wat overdreven en zakelijk, maar dit document vormt de basis van het bedrijf. Bedenk ook samen wie je inschakelt als de samenwerking stagneert. Die persoon kan dan optreden als mediator. 


2. Nodig regelmatig een buitenstaander uit om meer dynamiek te creëren.
Omdat vrienden vaak een beetje op elkaar lijken, is een gevaar van samenwerken dat je het voortdurend met elkaar eens bent: tunnelvisie! Wij nodigen daarom regelmatig mensen uit om met ons te brainstormen over allerlei zaken die spelen binnen ons bedrijf. Bij voorkeur mensen mensen die ons lekker veel tegengas geven. 


3. Maak onderscheid tussen je rol als zakenpartner en je rol als vriend(in).
Onze twee WhatsApp-gesprekken laten zien dat er voor ons een verschil zit tussen de rol van vriendin en de rol van zakenpartner. Van een vriendin verwacht je immers iets anders dan van een zakenpartner. 


4. Besteed aan beide rollen voldoende aandacht.
Een grote verleiding is om samen voortdurend over werk te praten. Het opzetten van een bedrijf is namelijk zo ontzettend leuk en spannend! Toch is het je verantwoordelijkheid om aan beide rollen genoeg aandacht te besteden. Plan desnoods geforceerd vriendentijd in. Wij spelen regelmatig het spel ‘verboden woord’… Gaat erg goed! 


5. Plan regelmatig tijd in om de samenwerking te evalueren.
Zo zorg je er samen voor dat eventuele ergernissen op tijd besproken worden, zodat je er iets aan kunt veranderen. En vergeet ook niet de nodige complimenten uit te wisselen!


Als je een keer door Utrecht loopt, is de kans groot dat je Annemieke en mij tegenkomt tijdens een van onze vergaderwandelingen over de Maliebaan en park Lepelburg.. Onze conclusie: met vrienden moet je handelen én wandelen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten