maandag 24 maart 2014

Lust ik niet...

Vroeger hadden wij een favoriet spelletje en dat noemden wij ‘smaakjes’. Benodigdheden: bakjes, lepeltjes, een blinddoek en de koelkast/kruidenkast van het huis waar dit spel gespeeld werd (dit was eigenlijk altijd Professor Lorentzlaan 2B of 2D…). Als je de blinddoek om had, kreeg je hapjes van de meest uiteenlopende etenswaren te eten en dan moest je raden wat het was. Van sambal tot yoghurt en van nootmuskaat tot slagroom...

Een Turks gezegde luidt: ‘om te kunnen genieten van de lente, moet je de winter geproefd hebben’. Om het een te kunnen waarderen, moet je het ander...
kennen. Proeven is dus een belangrijk onderdeel van het kiezen. Om die ene perfecte spijkerbroek te vinden moet je namelijk toch eerst al die andere broeken passen, om het ideale huis te kopen, bezichtig je eerst objecten die het nét niet zijn en om je grote liefde te vinden heb je eerst verkering met mindere exemplaren.

Om iets nieuws te proeven heb je lef nodig. Soms weet je namelijk niet wat je te wachten staat. Het vooruitzicht lijkt je misschien eng of vervelend (denk aan de combinatie van yoghurt met sambal…). Het makkelijkste is misschien om bij het oude vertrouwde te blijven. Maar juist als je jezelf er toe zet om iets nieuws te proeven, ontdek je soms iets wat je heel lekker vindt.

‘Lust ik niet!’ zijn bij Intermijn daarom verboden woorden. Net als ouders van peuters aan tafel stimuleren wij iedereen om van alles een hapje te proeven. Niet veel, maar genoeg om er een mening over te vormen. We zijn het thema 'proeven' overigens gestart met het eten van sprinkhanen! Durf jij te proeven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten